Nowoczesna architektura : Aktualizacja: Muzeum Erdos / MAD

Kiedy po raz pierwszy zobaczyliśmy Muzeum Erdos MAD w Mongolii Wewnętrznej, wizje dały nam futurystyczną formę podobną do kropli, która została zaplanowana dla Ordos.
zaprojektowany, ale jeszcze nie skonstruowany plan urbanistyczny.
Teraz, kilka lat później, firma świętuje ukończenie muzeum i można w pełni docenić finalny efekt zarówno formy, jak i jej materialności.
MAD udostępnił nam film o ukończonym projekcie i mamy nadzieję, że Ci się spodoba! Więcej informacji o projekcie po przerwie.
Zaprojektowany, aby wspierać nowe duchy w mieście, które było niczym innym jak Gobi, Muzeum Sztuki i Miasta jest skrzyżowaniem dla społeczności pracującej nad interpretowaniem lokalnych tradycji w nowym miejskim kontekście.
Muzeum Erdos jest sercem tego nowego centrum, a koncepcja budynku jest odzwierciedleniem i reakcją na masterplan.
Chociaż projekt został przyjęty z krytyką, gdy po raz pierwszy zaproponowano, MAD Architekci byli przekonani, że ta nieregularna forma zapewni tożsamość Ordos, która powoli zostanie zaakceptowana i kochana przez mieszkańców.
Działa, ponieważ ma ludzką skalę, nawet jeśli budynek wydaje się obcy.
Mam wrażenie, że z czasem, gdy miasto dojrzeje, muzeum stanie się częścią nowej kultury, która integruje lokalną historię, ale także inspiruje coś nowego.
wytłumaczyli architekci.
Kształt kopuły budynku został przewidziany jako rodzaj powłoki jako symboliczny środek ochrony i jest pokryty zakrzywionymi prostokątnymi panelami aluminiowymi w celu uzupełnienia krajobrazu.
Linie muzeum są faliste, co daje poczucie ruchu.
Krajobraz ma wywoływać pustynię: żadnych drzew, trawy.
tylko falisty kształt z żółtego kamienia.
Ta przestrzeń jest bardzo ważna dla projektu, w rzeczywistości.
dodano MAD.
Wnętrze stanie się nową przestrzenią publiczną, podzieloną na kilka sal ekspozycyjnych, połączonych ciągłymi białymi krzywoliniowymi ścianami.
Przeszklony dach wpuszcza światło w tę przestrzeń, a żaluzje umożliwiają naturalną wentylację.
Łącząc wschodnie i zachodnie wejścia, usługi i licznik informacji są nieformalnie rozproszone po kanionie, jak publiczna ulica.
Ta ulica splata się w sieć elastycznych wewnętrznych tras z widokami skryptowymi przez budynek, który jest intymny lub wielki.
Zmysł przechodzenia przez abstrakcyjny krajobraz jest wzmocniony szklanymi świetlikami, które przyciągają światło do tego środowiska, a następnie odbijają się przez budynek od świecących ścian.
Projekt jest naturalnym, nieregularnym jądrem, kontrastującym z planowanym miastem; aby stworzyć wnętrze całkowicie oddzielone od tego, co znajduje się na zewnątrz.
zakończył zespół.
[podobne: fotowoltaiczne, produkcja karbidu, brikomarsze inowrocław ]

Powiązane tematy z artykułem: brikomarsze inowrocław fotowoltaiczne produkcja karbidu